Jönköping-Vadstena

Sträckan Jönköping-Vadstena är en av nordens vackraste pilgrimsleder och var först ut att lyftas fram som Birgittaväg. En sju dagars vandring längs Sveriges näst största sjö med hissnande utkiksplatser och unika biosfärområden. CNN listade nyligen Vättern och dess omgivande natur som en av Europas 20 vackraste platser.

JÖNKÖPING-VADSTENA I KORTHET

  • Total längd: 141,5 km
  • Antal etapper/Vandringsdagar 7 st
  • Etappernas längd: 11-26 km/dag (4-8 h vandring per dag)
  • Ställen för mat och boende: Finns på kartan nedan
  • Mer information: Sträckan Jönköping-Vadstena binds samman av två välfungerande pilgrimsleder; Fransiskusleden och Klosterleden. Mer info finns även på ostgotaleden.se

KARTA ÖVER JÖNKÖPING-VADSTENA

Kartan är ett planeringsverktyg och bör inte ersätta fysisk karta och kompass, då avvikelser kan förekomma. Tjänsten driftas av Naturkartan. Observera att ledinformationen ägs och uppdateras av respektive ledhuvudman (ex. kommun eller länsstyrelse).

Se och göra längs leden
Du har flera hotspots för pilgrimer längs leden, både historiska och idag levande. Wettershus Retreatgård, Alvastra Klosterruin och Heliga Hjärtas kloster är måsten för pilgrimen. På Sandviks trädgård kan du få riktig Santiago-känsla i Hannes och Kajsas pilgrimshärberge. Till Ombergs Turisthotell vallfärdar foodies för att njuta fantastiska måltidsupplevelser på lokala råvaror. På Omberg kan du njuta av den fantastiska utsikten från Hjässan. Vid Borghams strand finns pilgrimslogement och ett supermysigt café och Rogslösa Pilgrim's Welcome är den självklara uppsamlingsplatsen för pilgrimer som ska vandra sista etappen in mot Vadstena och Klosterkyrkan. Badplatser finns längs hela leden. 


Arrangerade pilgrimsvandringar

  • Föreningen Fransiskusleden ordnar öppna pilgrimsvandringar. Mer info på fransiskusleden.se
  • Ödeshögs församling arrangerar många pilgrimsvandringar året runt.


Hitta till leden
Tåg till Jönköping med SJ samt Kalmartrafiken och Östgötatrafiken. Efter avslutad vandring tas buss tillbaka från Vadstena till Skänninge. Från Skänninge går tåg vidare tillbaka till Jönköping. Allt kan bokas via SJ. Östgötatrafikens beställningstrafik kan också användas, exempelvis till eller från Rogslösa eller Borghamn.

FÖR DEN INRE VANDRINGEN

Pilgrimskransen

Pilgrimskransen är ett pärlarmband med sju olika pärlor som symboliserar pilgrimens sju nykelord. Pilgrimskransen togs särskillt fram för fransiskusleden men har blivit ett kärt pilgrimsattribut för pilgrimer runt hela norden. De sju nyckelorden har i armbandet olika färger: 


FRIHET-VIT,

ENKELHET-LILA,

TYSTNAD- BLÅ,

BYKYMMERSLÖSHET-GRÖN, 

LÅNGSAMHET-GUL,

ANDLIGHET-ORANGE,

DELANDE-RÖD.


Armbandet levereras i en liten tygpåse med tillhörande bok. När du köper armbandet stöder du också de ofrivilliga pilgrimerna (flyktingar) genom att behållningen går till pilgrimsdiakoni och till UNHCR:s flyktingarbete. Armbandet kostar 50:- ( 15:- till UNHCR och 15:- till pilgrimsdiakoni). Pilgrimens krans kan köpas i vår webbutik.