Pilgrimsrundan på cykel

Tåkern runt

Gillar du att cykla och är intresserad av kyrkor och historia? Då kan den nya cykelleden ”Pilgrimsrundan” vara något för dig.


OBS! Sommaröppna kyrkor startar i juni månad. Innan dess kan vissa kyrkor vara stända. Kolla respektive kyrkas öppettider på nätet.

PILGRIMSRUNDAN PÅ CYKEL I KORTHET

  • Total längd: 95 km totalt
  • Rekomenderad antal cyklingsdagar 2 st
  • Ställen för mat och boende: Finns på kartan nedan
  • Mer information: På pilgrimscentrum kan du köpa ett särskillt pilgrimspass för pilgrimsrundan som du kan samla stämplar i från de olika kyrkorna du passerar längs rundan.

DIGITAL KARTA ÖVER PILGRIMSRUNDAN

Klicka på denna symbol för att hitta boenden, mataffärer och övriga sevärdigheter på kartan

Kartan är ett planeringsverktyg och bör inte ersätta fysisk karta och kompass, då avvikelser kan förekomma. Tjänsten driftas av Naturkartan. Observera att ledinformationen ägs och uppdateras av respektive ledhuvudman (ex. kommun eller länsstyrelse).

Karta över Pilgrimsrundan ritad av Johan Hesselstrand

Se och göra längs leden

Pilgrimsrundan är 95 kilometer totalt och sträcker sig runt Tåkern. Startplatsen och målet är det samma. Man kör i en cirkelrörelse runt sjön Tåkern. Man kommer passera bland annat Vadstena, Skänninge, Naturum vid Tåkern, Rökstenen, Alvastra, Omberg med mera. Längs vägen finns möjlighet för den som vill att besöka en rad kyrkor (12 stycken) i tre olika kommuner, man kan också samla på stämplar från de olika kyrkorna man passerar längs vägen.

Karta/Pass med plats för stämplar finns att köpa eller beställa från Pilgrimscentrum.


Arrangerade cykelturer

  • Pilgrimscentrum arrangerar ibland cykelturer på Pilgrimsrundan. Se Pilgrimscentrums program och kalender.


Hitta till leden
Det finns flera möjligheter att få med sig cykeln till Vadstena via kollektivtrafiken. Besök Östgotatrafiken för mer information. Ett smidigt sett är att ta med cykeln på Östgötapendeln och starta din Pilgrimsrunda i Skänninge.