Planera din vandring

En förberedd pilgrim är en glad pilgrim! Här kan du få många goda, praktiska tips samt inspiration för din inre vandring. 


Vandringssäsongen

Huvudsäsongen för pilgrimsvandringar i södra och mellersta Sverige sträcker sig från 1 maj till mitten av oktober. Högsäsongen brukar infalla från 1 juli och ca två veckor in i augusti. Eftersäsongen blir mer och mer populär och vi får besök av många pilgrimer som vandrat, främst söderifrån, hela oktober ut. Vandringar före och efter högsäsong är givetvis möjligt men det kan vara lite mer ostabilt när det kommer till boende längs vägen.


Ta god tid på dig

När du planerar en pilgrimsvandring, se då till att du har gott om tid på dig. Att vandra under tidspress är aldrig önskvärt. En vilodag i veckan är att föredra för att kroppen ska få återhämta sig och att du får tid till att sortera de intryck du samlat på dig under veckan. Pilgrimslederna till Vadstena, S:t Birgitta Ways, är flera hundra kilometer. Långa vandringar från två veckor upp till ett par månader kan vara mycket krävande men du kommer att möta många hjälpsamma och vänliga människor längs vägen som ger kraft energi och kraft.


Kom i form

Normalt sett när du ger dig ut på en längre pilgrimsvandring går du cirka två mil om dagen, flera dagar i streck. Ett gott råd är att se till att ha övat på att gå långt i god tid före din planerade vandring. Du hinner då "gå in" dina vandringsskor och kommer i bättre form. Se till att stretcha mycket så du upprethåller en god rörlighet. På så sett kan du förebygga belastningsskador.


Planera medan du går

Ring till den plats du tänkt övernatta på en eller två dagar i förväg. Om du inte vandrar med i en organiserad vandring bör du alltid ha tre måltider i ryggsäcken då det stundom kan vara långt mellan livsmedelsbutikerna, eller att du inte hinner fram i tid. 


På många övernattningsställen kan du få både middag och frukost och flera gånger kan du få hjälp med inköp. Men var beredd på att inte alla tar emot kortbetalning. I Sverige är Swish utbrett och fungerar för det mesta som betalmetod på mindre ställen, men det kan vara bra att även ha lite kontanter med dig. Vissa övernattningsställen kan hjälpa dig att tvätta men ofta kan du behöva göra det själv. Ta med dig tvättmedel och en universalpropp för handfat samt en tvättlina. Dagstidningar kan du krulla ihop och lägga i skorna för att dra ur fukt under natten.



Kängor, joggingskor eller sandaler?

S:t Birgitta ways går längs små stigar, grusvägar och bitvis på asfalterade landsvägar och kräver inte samma typ av kängor som du kanske skulle använda i fjällen. Skor med bra stöd, god dämpning och utrymme för att fötterna ska kunna svälla är viktigt att tänka på när du väljer skor för vandringen. Många som vandrar långt växlar mellan skor, stövlar och sandaler.


Ett par tunna ullstrumpor er ett välbeprövat råd. Tvätta gärna strumporna varje dag. Två tunna strumpor på samma fot torkar snabbare än en tjock. Enkla damasker håller småsten och regn borta från fötterna. 



När det regnar

En regnponcho täcker både dig och din ryggsäck när det regnar och ger viss luftighet. Regnbycksor som du kan ta på och av med skorna/stövlarna på är också att föredra.



Kläder

Tänk efter vilket temperaturspann din klädsel ska täcka in. Mellan noll grader och upp till 30 grader är inte ovanligt för de pilgrimsleder som går till Vadstena. Underkläder, byxor, skjorta mm i konstfiber är bra då de torkar på bara några timmar och kan därför enkelt tvättas dagligen. Byxor och shorts i microfiber väger mindre än bomull och torkar snabbare. Ett lätt underställ i ull är bra att ha i ryggsäcken och en halsduk av något slag för att reglera temperaturen i halsregionen är också att föredra. Se våra packningsförslag beroende på om du ska bo inomhus eller utomhus under din vandring.



Vilken ryggsäck ska jag välja?

Det finns en uppsjö av bra ryggsäckar mellan 50-80 liter. Tänk på att välja en ryggsäck som har en bra längd för din rygg och som kan fördela vikten mellan skuldror och höft. Använd gärna påsar för att sortera dina saker i ryggsäcken och regnskydd för att hålla ryggsäcken torr.



Övrigt att ta med

En enklare sovsäck på 0,5-1 kg samt ett liggunderlag kan vara bra att ha med sig då flera boendealternativ är enkla och kanske bara erbjuder golvplats i tillexempel ett församlingshem. 

Det är givetvis också bra att ha om du någon gång skulle behöva sova utomhus.


En vandringsstav, eller två, ger bra stöd under vandringen. Med ryggsäck har du sämre balans och staven ger extra stötta. I branta partier avlastar staven knä och rygg. 


För schampo och andra typer av tvättmedel rekomenderar vi att ni använder fasta tvålar som är mer koncentrerade och på så sett väger mindre. Microfiberhanddukar är lätta och torkar snabbt. Fotvård, såsom salva och skavsårsplåster är speciellt viktigt både för att förebygga och när problemen är ett faktum. 


Pax et bonum!

25 packningstips när du ska bo inne

1. Ryggsäck med regnskydd
2. Vattentäta, stadiga skor och tofflor för kvällen
3. 2 t-shirts och en tunn ulltröja
4. 3 uppsättningar med undekläder
5. 3 par ullsockor
6. Vandringsbyxa
7. Vindtät fleecejacka
8. Regnponcho och vattentät byxa som kan dras över skor
9. En tunn filt att svepa sig i
10. Tunn handduk, gärna en som är urtvättad.
11. Påslakan
12. Toalettsaker i små förpackningar (tvål, tandkräm tandborste, fot- hud- och solkräm)
13. Dagbok/anteckningbok och penna.
14. Utskriven karta og kompass
15. Kontanter og betalkort
16. Vattenflaska och en liten termos med kopp
17. Kniv och bestick (Finns flera smarta varianter med sked och gaffel i ett)

18. Tvätttvål och lina för att hänga upp kläder på tork
19. Smartphone med laddare och extra batteripack
20. Stav
21. Litet första-hjälpen-kitt
22. Pilgrimspass
23. Hatt/keps
24. Proviant för en dag (tre måltider)
25. Gaffatejp (reparerar allt)

8 extra  packningstips när du ska bo i tält

1. Lättviktigt tält
2. Lättviktig sovsäck
3. Lättviktigt liggunderlag
4. Myggspray
5. Någon form av "kök" för ved eller rödsprit + tändare
6. Stekspade (mini)
7. Diskmedel, gärna i hård tvålform
8. Toalettpapper

3 tips på saker att lämna hemma

1. Tung systemkamera med stora telelinser

2. Bärbara datorer med laddare
3. Extra skor. Se till att de du har är ingådda och vattentäta.

unsplash