SAINT BIRGITTA WAYS

The pilgrim paths to Vadstena

Friheten - att bara lämna allt och ge sig iväg. Ljudet från dina egna fotsteg på stigen. Det klara vattnet från bäcken. Det finns alltid mer att upptäcka på en pilgrimsvandring längs Birgittavägarna. Att upptäcka i dig själv. Du är inte ensam. Saint Birgitta Ways är den officiella sidan för pilgrimsleder som leder till Vadstena. En guide för dig som planerar en vandring till en av Europas största och viktigaste pilgrimsdestinationer.

Populäraste sträckorna 

längs St. Birgitta Ways

Dagsturer runt Vadstena

Vad gör mig till en pilgrim?

Pilgrimsmotivet finns sedan mycket lång tid tillbaka i nästan alla kulturer och religioner. Att ge sig ut på Pilgrimsvandring eller vallfärd. Pilgrimer finns bland annat inom Hinduism, Islam, Buddhism och Kristendom. Pilgrimerna söker ofta efter det heliga i sina liv. Många vill fördjupa en relation till sig själv andra och Gud. En del vill berätta om livets djupare värden och kanske göra sig tillgänglig för oplanerade möten i nya sammanhang. Ett sätt de gör detta på är att de vandrar eller reser till heliga platser där de kan inspireras av någon som gått före med ett gott exempel.

Pilgrim kommer enligt många från betydelsen i ordet främling. En person som kommer över land, från andra länder och orter. När hon kommer vandrande eller resande så befinner hon sig på främmande mark, bland främmande människor. Detta passar också bra in i andligt överförd mening att vi är här med vår jordliga existens tillfälligt. Liksom i Kristus exempel är vi på väg till ett liv bortom det synliga till ett urhem. Samtidigt hittar vi alltmer in i oss själva, in i våra hjärtan.

Pilgrimspass och certifikat

Skaffa Saint Birgitta ways pilgrim passport innan du börjar vandra längs Birgittavägarna. I pilgrimspasset kan du samla stämplar vid kyrkor och heliga platser längs leden. Med passet missar du heller inga pilgrimserbjudanden som finns hos de aktörer som är anslutna till Pilgrim's Welcome.


Pilgrimspasset kan beställas från Vadstena pilgrimscentrum. Det finns även att köpa (Swish) i kyrkorna längs leden som finns utsatta på respektive leds digitala karta samt på alla Pilgrim's Welcome.

PRIS
20 kr + porto

Hur var din vandring?

Att få lyssna till alla berättelser från pilgrimser som vandrat till Vadstena är en av de roligaste och också viktigaste uppgifterna vi har som pilgrimscentrum. Förutom att möta nya människor får vi också ofta tips på hur vi kan utveckla lederna inför nästa vandringssäsong.


Har du synpunker till oss som utvecklar pilgrimsleden?

En liten film om allemansrätten

Vadstena pilgrimscentrum vill vara med och stötta friluftslivets år 2021. En nationell kampanj vars syfte är att få oss att upptäcka vår vackra natur. Läs mer på hemsidan luftenarfri.nu