PC symbol färg

Pilgrimscentrum arrangerar klimatvandring från Vadstena till COP26 i Glasgow 2021

Till vår stora glädje har Vadstena pilgrimscentrum fått ett nationellt uppdrag från Svenska kyrkan att leda en pilgrimsvandring till klimatmötet COP26 i Glasgow, Storbritannien 2021. Projektet sker i samarbete med Växjö- och Lunds stift och är en del av Svenska kyrkans nationella färdplan för klimatet. Planen är att vandringen ska starta i Vadstena under sommaren 2021 och vara framme i Glasgow lagom till klimatmötet i 1-12 november 2021.

Denna vandring handlar om att sätta klimatet främst på agendan igen. Därför riktar den sig till alla. Alla kommer kunna delta på olika sätt. Genom att vandra med den grupp som startar i Vadstena, genom att delta vissa sträckor. Du kommer också kunna ordna egna - både kortare och längre - vandringar lokalt i samma anda.

Rådande pandemi sätter gränser
Just i skrivande stund befinner vi oss mitt i en pandemi och ingen vet exakt hur något blir. Men det finns ännu hopp att det bli möjligt att genomföra FNs klimatmöte och därmed vandringen som planerat. Förberedelsearbetet för vandringen är i gång och vi kommer strax att gå ut för att bjuda in både församlingar, föreningar, företag och organisationer att delta i denna vandring och manifestation.

Hur går en pilgrimsvandring till Glasgow till?

Att pilgrimsvandra är att lägga allt åt sidan och ge sig iväg på ett äventyr, som många gånger blir starten på ett nytt kapitel i livet. Frihetskänslan och enkelheten får ofta oro och ångest att stilla sig. En ny vakenhet infinner sig när du släpper alla bekymmer där hemma. Det höga tempot byts ut mot ett långsammare och nyfikenheten väcks att utforska sin egen andlighet. Som alltid vid pilgrimsvandringar delar vi berättelser och vittnesmål längs vägen med dom vi vandrar tillsammans med och de vi möter längs vägen.

Denna gång kommer vi få inspireras av goda exempel på omställning längs vägen genom Sverige, Danmark, Tyskland, Nederländerna och slutligen Storbritannien. Där enskilda eldsjälar, kända och okända miljöengagerade, familjer, företag, församlingar, byar, städer fyller pilgrimerna med hopp. För det går att lösa klimatkrisen om alla hjälps åt. 

Hur långt du vill vandra bestämmer du såklart själv. Vi kommer dela in vandringen i olika etapper som du enkelt kan anmäla dig till. I en organiserad vandring kan du känna dig trygg och säker. Vi övernattar allt som oftast i enkla inkvarteringar såsom församlingshem, vandrarhem och ibland hos medmänniskor som med glädje erbjuder pilgrimer vila i sina hem. Ibland bjuds vi till dukade bord, ibland lagar vi mat tillsammans.

Vandringen är öppen för alla, oavsett livsåskådning. Mångfalden av människor med, eller utan, olika övertygelser bidrar till helheten. För dig som önskar erbjuds dagliga böner och stunder av stillhet, meditation och vila.

Du kommer kunna anmäla dig enskilt men även som grupp. Information om hur du enklast ansluter dig till vandringen på ett miljövänligt sett kommer hela tiden uppdateras på vår hemsida. 

Vissa sträckor kommer vara anpassade för barnfamiljer och för dig med funktionsvariation. 

Vill du veta mer?

Vill du få löpande information om Pilgrim's walk for future, hur du kan engagera dig och få erbjudanden? Signa då upp dig på vår intresselista!